Mechanical canopy and trunk shaking for the harvesting mechanization of table olive orchards

Vibración de copa y tronco mecánica para la recolección de olivar de mesa






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Abstract

Table olive harvesting is highly dependent on manual labour and may jeopardize the crop benefit. The introduction of a mechanical harvest system requires a global evaluation of the whole process. A trunk shaker along with shaker combs and a continuous canopy shaker harvester have been tested in two orchards with different tree training and layout to determine their feasibility to mechanical harvesting in table olives. For that purpose, several parameters have been evaluated. Canopy shaker required adapted orchard layout and hedge of canopies for reaching an acceptable harvesting efficiency about 80% and trunk shaker performed a higher efficiency of more than 95% but depended highly on labour. Both systems had a high field capacity about 0.15 ha h-1 but low for the trunk shaker considering the people (0.01 ha h-1 person-1). The vibration pattern that applied on branches was totally different although the quantitative tree damages were no significative different. There were no significant differences in fruit bruising between both systems, but there were between the different sampling points, mainly in the detachment. The fruit bruising index of the remaining fruit on canopy suggests that it is possible to perform a second harvest. Both mechanical systems are suitable for table olive harvesting whilst improving the efficiency of manual systems with bearable damages, but each one has pros and cons that must be considered bearing in mind that require an adaptation of the orchard where there are applied.

Keywords: canopy shaker • trunk shaker • fruit bruising • machinery • mechanical harvesting


Resumen

La recolección del olivar de mesa tiene una alta dependencia de la mano de obra que perjudica al beneficio del cultivo. La introducción de sistemas de recolección mecánicos requiere una evaluación global del proceso íntegro. Un vibrador de troncos con apoyo de sacudidores de ramas manuales y una cosechadora con sacudidor de copa han sido probados en dos plantaciones con diferentes morfologías para determinar la factibilidad de la recolección mecanizada de olivar de mesa. Con este propósito, se han evaluado diferentes parámetros. El sacudidor de copa requirió un marco adaptado con copas con forma de seto para alcanzar una eficiencia de recolección aceptable del 80% y el vibrador de troncos obtuvo una eficiencia mayor al 95% aunque dependió altamente de mano de obra. Ambos sistemas tuvieron una capacidad de trabajo alta de 0,15 ha h-1 aunque teniendo en cuenta la capacidad por persona fue más baja en el vibrador (0,01 ha h-1 persona-1). El patrón de vibración aplicado en las ramas fue muy distinto aunque los daños no fueron cuantitativamente diferentes de manera significativa. No hubo diferencias significativas en el molestado de frutos para ambos sistemas de recolección pero sí las hubo entre los diferentes puntos de muestreo de las etapas de la recolección, principalmente en el derribo. El índice de molestado de los frutos que quedaron en la copa sugiere que es posible realizar una segunda pasada de recolección. Los dos sistemas empleados son aptos para la recolección de aceituna de mesa mejorando la eficiencia de los sistemas manuales con daños asumibles, pero cada uno tiene unas ventajas y desventajas que deben considerase teniendo en cuenta que se requiere de una adaptación de la plantación donde sean aplicados.

Palabras claves: sacudidor de copa • vibrador de tronco • molestado • maquinaria • cosecha mecánica
 
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