Fruit peels as sources of bioactive compounds with antioxidant and antimicrobial properties

Cáscaras de frutas como fuentes de compuestos bioactivos con propiedades antioxidantes y antimicrobianas

Miguel A. Aguilar-Méndez ORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0003-3525-6519



Elba Ronquillo-de Jesús ORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-7403-660X

Miguel A. Cruz-Hernández ORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0003-3434-0401

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Abstract

Recently, a major interest in searching for phytochemicals with nutritional and pharma¬ceutical purposes has arrisen. In this regard, it is known that polyphenols present antiox¬idant properties as well as an inhibitory effect against some kinds of microorganisms. The aim of this study was to obtain aqueous-ethanolic extracts from peels of avocado, cocoa bean, coconut and cactus pear by ultrasound-assisted extraction. The extracts were characterized in terms of phenolics (Folin-Ciocalteu reagent), antioxidant potential (ferric reducing/antioxidant power assay), radical-scavenging ability (2,2-diphenyl- 2-picrylhydrazyl free radical assay), and antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae and Candida albicans (disk diffusion test). The results revealed that the extract from avocado peel had the highest phenol content (36.5 mg EAG g-1 dry weight), the highest antioxidant activity (141.2 mME Trolox g-1 dry weight) and the lowest IC50 value (59 ppm). Furthermore, the peels from avocado and coconut demonstrated an inhibitory effect against the microorganisms tested.

Keywords: fruit peel • phenolic compound • antioxidant activity • antimicrobial activity


Resumen

En los últimos años se ha producido un gran interés en la búsqueda de fitoquímicos con fines nutricionales y farmacéuticos. A este respecto, se sabe que los polifenoles presentan propiedades antioxidantes, así como un efecto inhibidor contra algunos tipos de microorganismos. En este estudio se obtuvieron extractos acuoetanólicos de cáscaras de aguacate, cacao, coco y tuna mediante extracción asistida por ultrasonido. Los extractos se caracterizaron en términos de fenoles (reactivo de Folin-Ciocalteu), potencial antioxi¬dante (prueba del poder reductor férrico/antioxidante), capacidad secuestradora de radicales (prueba del radical libre 2,2-difenil-1-picrilhidracilo) y actividad antimicro¬biana contra Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae y Candida albicans (método de difusión con discos). Los resultados revelaron que el extracto de cáscara de aguacate presentó el contenido más alto de fenoles (36,5 mg EAG/g materia seca), la mayor actividad antioxidante (141,2 mME Trolox/g de materia seca) y el valor más bajo de IC50 (59 ppm). Además, las cáscaras de aguacate y coco demostraron un efecto inhibitorio contra los microorganismos testados.

Palabras claves: cáscara de fruta • compuesto fenólico • actividad antioxidante • actividad antimicrobiana
 
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