The edaphic macrofauna in three components of the coffee plant arrangement associated with different management typologies, Antioquia, Colombia

La macrofauna edáfica en tres componentes del arreglo vegetal cafetero asociada con diferentes tipologías de manejo, Antioquia, Colombia

Nayla Robaina Rodríguez ORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0001-5571-5685



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Abstract

The balance and sustainability of coffee agroecosystems in southwestern Antioquia depend on the interactions and synergisms that take place above and below the ground. Within these, the functional groups of edaphic macrofauna constitute bio-indicators of soil quality. The present research on coffee systems evaluates the edaphic macrofauna in three components of the plant arrangement, under different management typologies. The study was carried out in the San Gregorio, La Soledad, La Clara and Egypt townships of Santa Rita in the municipality of Andes, Antioquia. The assessment of the edaphic macrofauna was carried out by random stratified sampling under coffee canopy, under banana canopy and in the furrow, in three zones of the slope of each productive system. A general linear model, multivariate techniques of Manovas and Biplot were used as statistical methods. The greatest interaction of the macrofauna groups was presented in the order of the systems: Transition II (Use of organic inputs)>Transition I (Rationalization of synthetic inputs)>Conventional (Use of chemical inputs), and by plant arrangement components in the order Banana>Coffee>Furrow.

Keywords: Agroecology • agroecosystems • biota • conventional • transition


Resumen

El equilibrio y la sostenibilidad de los agroecosistemas cafeteros del suroeste antioqueño, dependen de las interacciones y sinergismos que se dan lugar por encima y debajo del suelo. Dentro de estas, los grupos funcionales de la macrofauna edáfica constituyen bioindicadores de la calidad del suelo. La presente investigación de los sistemas cafeteros evalúa la macrofauna edáfica en tres componentes del arreglo vegetal, bajo diferentes tipologías de manejo. El estudio se realizó en las veredas San Gregorio, La Soledad, La Clara y Egipto del corregimiento de Santa Rita en el municipio de Andes, Antioquia. Se realizó la evaluación de la macrofauna edáfica mediante un muestreo aleatorio estratificado debajo del dosel del café, debajo del dosel del plátano y en el surco, en tres zonas de la pendiente de cada sistema productivo. Se emplearon como métodos estadísticos un modelo lineal general, técnicas multivariadas de Manovas y Biplot. La mayor interacción de los grupos de la macrofauna se presentó en el orden de los sistemas: Transición II (Utilización de insumos orgánicos)>Transición I (Racionalización de insumos sintéticos)>Convencionales (Utilización de insumos químicos), y por componentes del arreglo vegetal en el orden Plátano>Café>Surco.

Palabras claves: Agroecología • agroecosistemas • biota • convencional • transición
 
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