Artificial seed viability of sugarcane (Saccharum officinarum L. cv. Mex 69-290) under conditions of Huimanguillo-Tabasco, Mexico

Viabilidad de la semilla artificial de caña de azúcar (Saccharum officinarum L. cv. Mex 69-290) bajo condiciones de Huimanguillo-Tabasco, México

Geiner Francisco Alvarez SánchezORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0001-6544-7880


David Jesús Palma LópezORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-9606-0379

Luz del Carmen Lagunes EspinozaORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-1632-5278



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Abstract

To develop an artificial seed of sugar cane using sodium alginate and starch, it was possible to bring shoots resistance and protection in addition to a germination of 100 and 84%, respectively. In order to improve the technology of the artificial seed of sugarcane, two experiments were carried out to evaluate different polymer concentrations (sodium alginate and starch) and determine the maximum storage time for the artificial seed, using a completely random design, and a factorial 5x5 completely random design. The study variables were as follows: physical condition, rheological, mechanical test and seedling emergence. The results obtained have allowed to us to conclude that the best physical condition, resistance and seedling emergence, were obtained with 2% (w/v) sodium alginate and 15% (w/v) starch, corroborating that the initially proposed encapsulation is reliable for the artificial seed elaboration. The seed viability at the fifth day of elaboration was the best choice with a seedling emergence of 100 % at the 30 days of planting. Therefore, artificial seed can only be stored for five days to ensure a 100% seed germination.

Keywords: artificial seed • sugar cane • viability • encapsulated • germination

 

Resumen

Al desarrollar la semilla artificial de caña de azúcar, utilizando alginato de sodio y almidón, fue posible brindar resistencia y protección a las yemas, además de una germinación de 100 y 84% respectivamente. Con la finalidad de mejorar la tecnología de la semilla artificial de caña de azúcar, se realizaron dos experimentos para evaluar diferentes concentraciones de polímeros (alginato de sodio y almidón) y determinar el tiempo máximo de almacenamiento de la semilla artificial, para ello, se utilizó un diseño completamente al azar y un diseño factorial 5x5 completamente al azar. Las variables de estudio fueron: estado físico, prueba reológica, prueba mecánica y emergencia de plántulas. Los resultados obtenidos permiten concluir que, el mejor estado físico, resistencia y emergencia de plántulas, se obtuvieron con alginato de sodio al 2% (p/v) y almidón al 15% (p/v), corroborando que el encapsulado inicialmente propuesto es confiable para elaborar la semilla artificial. La viabilidad de la semilla a los cinco días de elaborada fue la mejor obteniendo una emergencia de plántulas de 100% a los 30 días de siembra. Por lo tanto, la semilla artificial solo puede almacenarse cinco días para asegurar una emergencia de plántulas del 100%.

Palabras clave: semilla artificial • caña de azúcar • viabilidad • encapsulados • germinación

 
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