The effect of citric acid on the phenolic compounds, flavonoids and antioxidant capacity of wheat sprouts

Efecto del ácido cítrico sobre los compuestos fenólicos, los flavonoides y la capacidad antioxidante en brotes de trigo


Jazmín Monserrat Gaucín-DelgadoORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-7564-0526



Rosalinda Mendoza-VllarrealORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-0600-4358

Juan Carlos Rodríguez OrtizORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0003-4813-5812

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Abstract

 

Wheat sprouts are a source of carbohydrates, fiber, vitamins, essential nutrients and bioactive compounds that have been linked to the prevention and treatment of illnesses. The presence of these compounds in wheat sprouts may be increased by means of the application of organic acids during the growth stage. The objective of this investigation was to evaluate the effect of a sprayed application of citric acid (0, 10-2, 10-3, 10-4 and 10-5 M) on the total antioxidant capacity and total content of phenolic compounds and flavonoids in wheat sprouts. A completely randomized design was used, consisting of six repetitions. The results showed that phenolic compounds, flavonoids and antioxidant capacity increased significantly with the application of a 10-2 M foliar spray as compared to the control. As such, the spraying of low concentrations of secondary metabolism-inducing molecules during the sprout development process is a useful and effective method to stimulate the biosynthesis of bioactive phytochemicals and improve the nutraceutical quality of wheat sprouts.

 

Key words: Nutraceutical quality • nutrition • food • germinated

 

Resumen

 

Los brotes o germinados son una fuente de carbohidratos, fibra, vitaminas, nutrimentos esenciales y compuestos bioactivos, los cuales se han relacionado con la prevención y tratamiento de enfermedades. La presencia de estos compuestos, en brotes de trigo, pueden incrementarse mediante la aplicación de ácidos orgánicos durante la etapa de crecimiento. El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la aplicación por aspersión de ácido cítrico (0, 10-2, 10-3, 10-4 y 10-5 M) en la capacidad antioxidante total, contenido de compuestos fenólicos totales y flavonoides totales en brotes de trigo. Se utilizó un diseño completamente al azar con seis repeticiones. Los resultados mostraron que los compuestos fenólicos, flavonoides y la capacidad antioxidante se incrementaron significativamente con la aspersión foliar 10-2 M en relación al testigo. Por lo tanto, la aspersión de bajas concentraciones de moléculas inductoras del metabolismo secundario durante la etapa de desarrollo de brotes es un método útil y efectivo para estimular la biosíntesis de fitoquímicos bioactivos y mejorar calidad nutracéutica de los brotes de trigo.

 

Palabras clave: calidad nutracéutica • nutrición • alimento • germinados

 
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