Evaluación de reguladores de crecimiento como raleadores en racimos de 'Thompson Seedless'

Evaluation of growth regulators asthinners on 'Thompson Seedless' table grapes clusters

Gonzalo Nicolás Arancibia Urzúa, Rodrigo Callejas Rodríguez, Gabino Reginato Meza

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Resumen

Se evaluó el uso de reguladores de crecimiento complementarios al ácido giberélico (GA3), como raleadores de flores y bayas en uva de mesa 'Thompson Seedless', en las regiones de Atacama y Metropolitana, Chile. Se utilizó ácido naftalén acético (NAA), tidiazurón (TDZ), y benciladenina (BA) en plena floración; y Wuxal® Ca en baya de 3-4mm. Durante la primera temporada, se prospectaron dosis de NAA: 0; 2,5; 5; 7,5; 10 y 12,5 mg•L-1; BA: 0; 60; 90; 120; 150 y 180 mg•L-1 y TDZ: 0; 0,5; 1; 1,5 y 2 mg•L-1. En la segunda temporada, se probó NAA: 0; 2,5; 5 y 7,5 mg•L-1 y BA: 0; 150; 300; 450 y 600 mg•L-1. En un tercer ensayo, se aplicó 2 mg•L-1 de NAA en floración, y posteriormente Wuxal® Ca a 18 y 36 cm3•L-1, en cuaje. El NAA disminuye el número de bayas por racimo, mostrando fitotoxicidad con dosis mayores a 7,5 mg•L-1. El TDZ no demuestra efecto raleador y BA genera racimos más compactos a mayor concentración. Wuxal® Ca aplicado después del NAA, disminuye el número de bayas por racimo, ampliando el período de raleo hasta etapas posteriores al cuaje.

Palabras clave: Vitis vinifera L. • raleo • floración • reguladores de crecimiento • auxinas • citoquininas

 

Abstract

In order to evaluate in the Region de Atacama and Region Metropolitana from Chile, the use of complementary thinners to the gibberellic acid (GA3) applied to 'Thompson Seedless' grapes. This research explored the use of naphthalene acetic acid (NAA), thidiazuron (TDZ) and benzyladenine (BA) applied to flowering plants; and Wuxal® Ca in the fruit set. During the first season, prospective assays were performed. NAA was sprayed at: 0; 2.5; 5; 7.5; 10 and 12.5 mg•L-1; BA tested concentrations were: 0, 60, 90, 120, 150 and 180 mg•L-1, and TDZ concentrations were: 0; 0.5; 1; 1.5 and 2 mg•L-1. During the second season, NAA was sprayed at 0; 2.5; 5.0 and 7.5 mg•L-1 and BA was applied at 0, 150, 300, 450 and 600 mg•L-1. On a thirth trial, 2 mg•L-1 of NAA and Wuxal® Ca applied at bloom and fruit set, respectively. NAA decreased the number of berries for cluster; phytotoxicity was detected at concentration since 7.5 mg•L-1. BA increased berry number with higher concentrations. TDZ did not show differences in thinning. Wuxal® Ca applied after NAA, decreased berry number per cluster, extending the effective period of thinning until after fruit set.

Keywords: Vitis vinifera L. • thinning • bloom • plant growth regulators • auxins • cytokinins

 
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