Nutritional contribution of pollen from species pollinated by bees (Apis mellifera L.) in the Araucanía Region of Chile
Aporte nutricional de polen de especies polinizadas por abejas (Apis mellifera L.) en la Región de La Araucanía, Chile
Ximena Araneda, Roger Caniullan, Carol Catalán, María Martínez, Daniza Morales, Mario Rodríguez
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Abstract
The present paper aims to determine the nutritional contribution of pollen from four cultivated species (Malus domestica Borkh., Eucalyptus globulus Labill.,  Brassica napus L. ssp. oleifera and Vaccinium corymbosum L.) pollinated by bees (Apis mellifera L.) in Southern Chile. The pollen was collected in helicoidal  pollen traps installed in hives in farms located in different parts of the Region, and was subsequently analysed at the Bromatology Laboratory. The results   btained matched the values described in the literature, with ranges of phosphorus between 0.59 and 0.80%, crude protein  between 33.27 and 39.04%, ethereal  extract between 1.83 and 7.72%, carbohydrates between 19.62 and 39.18% and total polyphenols contents ranging between 2,643.69  and 4,773.28 mg 100  g-1. Thus the species evaluated may be considered sources rich  in proteins, carbohydrates and polyphenols; however it is important to determine the  composition and concentration of amino acids, sugars and fatty acids present in the pollens. 

Keywords: compositional analysis • monofloral • nutrition • pollination

Resumen
La investigación consistió en determinar el aporte nutricional del polen de cuatro especies cultivadas (Malus domestica Borkh., Eucalyptus globulus Labill.,  Brassica napus L. ssp. oleifera y Vaccinium corymbosum L.) polinizadas por abejas (Apis mellifera L.) en el Sur Chile. Para la recolección del polen se   tilizaron trampas de polen helicoidal instaladas en colmenas de predios ubicados en distintos sectores de la región y luego fue analizado en el Laboratorio de   romatología. Los resultados obtenidos arrojaron valores descritos por literatura, con rangos de fósforo entre 0,59 y 0,80%, proteína cruda con valores entre  3,27 a 39,04%, extracto etéreo entre 1,83 a 7,72%, carbohidratos con 19,62 a 39,18% y contenidos de polifenoles totales que varían entre 2.643,69 a 4.773,28   g 100 g-1. Por lo tanto, las especies evaluadas pueden ser consideradas una fuente rica de proteínas, carbohidratos y polifenoles, sin embargo es importante determinar la composición y concentración de aminoácidos, azúcares y ácidos grasos  presentes en los pólenes.

Palabras clave: análisis bromatológico • monofloral • nutrición • polinización
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