Chemical composition and in situ ruminal disappearance of sorghum silages grown in the mexican humid tropic

Composición química y degradabilidad ruminal in situ de ensilados de sorgo cultivados en el trópico húmedo mexicano


Víctor Manuel Meza VillalbazoORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-9870-9442


Jorge Hernández BautistaORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0001-7575-8180

Guillermo Villalobos VillalobosORCID-iconhttps://orcid.org/0000-0002-1588-0085

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Abstract

The purpose was to evaluate the chemical composition and in situ ruminal dry matter disappearance of four types of grain sorghum silages, one brown midrib sorghum (bmr) and, a corn silage, grown under rainfed conditions in a humid tropical region of Mexico. The crops were established at three sites. At harvest, three minisilos per treatment were filled with forage previously chopped. Minisilos opened at 55 days and samples of silage taken to dry and ground to 1 mm to determine the chemical composition and in situ ruminal dry matter disappearance. The crude protein was higher (p<0.05) in sorghum silages than corn silage. In sorghum silages, bmr sorghum had the lowest (p0.05) in ADF and ADL to corn silage. The degradation parameters (a, b, c ) was higher (p0.05) in bmr sorghum and corn silages. In the humid tropics, bmr sorghum silages are a good alternative to corn silage, especially in the dry season.

Keywords: Sorghum bicolor • silages • digestibility • forage quality • grasses • dry season

 

Resumen

El objetivo fue evaluar la composición química y la degradabilidad ruminal in situ del ensilado de cuatro híbridos de sorgo para grano, uno de nervadura café (bmr) y un híbrido de maíz, bajo condiciones de secano en una región del trópico húmedo de México. Los cultivares se establecieron en tres sitios. A la cosecha, en cada sitio se llenaron tres minisilos de laboratorio por tratamiento. Los minisilos se abrieron a los 55 días y se tomó una muestra que fue secada y molida a 1 mm para determinar la composición química y la degradabilidad ruminal in situ de la materia seca. La proteína cruda fue mayor (p<0,05) en los ensilados de sorgo que en el ensilado de maíz. Entre los sorgos, el sorgo bmr presentó el menor (p0,05) en FDA y LDA al ensilado de maíz. Los parámetros de degradación (a, b, c) fueron mayores (p0,05) en el ensilado de sorgo bmr y el maíz. En el trópico húmedo, el ensilado de sorgo bmr, es una alternativa viable con referencia al ensilado de maíz, especialmente en la época seca.

Palabras clave: Sorghum bicolor • ensilado • digestibilidad • calidad del forraje • pastos • época seca

 
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